Behöver du hjälp med att bygga en hemsida eller vill du bygga en hemsida helt själv. Att bygga en hemsida helt själv hemifrån eller från din dator låter läskigt, sanningen är att det är möjligt och det är inte så svårt som du tror. Vi har hjälpt många företag med att bygga hemsidor, vi specialiserar oss med att bygga med ett CMS kallas för WordPress. Vi har bestämt oss för att hjälpa er eller guida er till hur man bygger en hemsida med WordPress. Var inte orolig och häng med hela guiden, du kommer lära dig att bygga en hemsida utan att kunna koda. I den här guiden kommer ni få en steg för steg information till hur du bygger din hemsida.
Den här guiden är till er som är helt ny med WordPress. Om du nu behöver hjälp så skriv gärna i vår chatt så svarar vi så fort som möjligt. Vi på maximerce är “experter” när det gäller att bygga hemsidor med wordpress.
Om du vill göra din hemsida helt själv, häng kvar och fortsätt läsa.
Nedan är en överblick på hur guiden kommer se ut;
- Hitta en domän
- Hitta rätt web hosting (webhotell)
- Installera WordPress
- Designa din hemsida med hjälp av olika teman
- Börja bygga en sida med WordPress
- Sätta upp navigations meny
- Lägg till olika plugins för att förbättra sidans prestation
- Få hjälp och support från wordpress
Innan vi börjar med att bygga en hemsida, ska vi gå igenom några vanliga frågor.
- Domännamn – Det här är din hemsidas namn till exempel vi har www.maximerce.se
- Webbhotell – Här lagras allting så att din hemsida ska fungera.
- Tid – Följer du vår instruktion så fixar du det utan problem.
Inte mycket alls. Det enda du behöver betala för att komma igång är din domännamn och webbhotell. Du får räkna med att betala runt 800 – 2000 kr om året. Du får mer information om detta längre ner.
Det finns många olika plattformar, som till exempel shopify, magento, prestashop, wix, wordpress, osv. Alla är bra på olika sätt, till exempel, prestashop är nog bäst om du ska ha en e-handel med över 100 produkter. WordPress är bäst för vanliga hemsidor (blogg, showroom eller mindre e-handel). I den här artikeln fokuserar vi endast på WordPress eftersom det är den mest populära CMS just nu. WordPress är gratis och lätt att använda!
En anledning till varför WordPress är den mest använda plattform är för det krävs ingen tidigare kunskap inom webbutveckling. Kommer du in i det så märker du hur lätt det är att bygga hemsidor med WordPress. Med WordPress så behöver du inte kunna kodning, kan du kodning så kan du göra det såklart men WordPress är byggt så att de flesta kan bygga hemsidor utan problem.
Wpbeginner.com har många videos som kan hjälpa dig med WordPress. Här är en video om hur du bygger en hemsida.
Om du vill inte titta på videon eller om du vill få mer detaljerad information, fortsätt läs!
Steg 1: Hitta rätt domännamn
Innan du börjar bygga din hemsida, den första du måste tänka på är att hitta din domännamn. Du behöver en domännamn för att kunna gå vidare. Domännamn är din hemsidas namn och adress. Det är alltså url:n som står högst upp på din webbläsare (address bar). Dina besökare hittar din hemsida genom att skriva adressen på webbläsarens “address bar”.

Den här sidans domän är www.maximerce.se. Du kan välja vad som helst så fort det är inte upptaget.
Domännamn kan kosta allt från 20 kronor till 500 kronor. Vanligaste priset ligger på runt 90-200 kronor om året.
Har du inte bestämt dig ännu på din hemsidas domännamn? Här är lite förslag på hur du ska välja rätt domännamn.
- Om du bestämmer dig att använda din hemsida för att starta företag så rekommenderar vi att du väljer ditt företags namn på url:n. Som oss till exempel, vi heter maximerce och vi valde namnet maximerce.se.
- Om du vill ha en blogg sida eller en personlig sida så ska du använda ditt namn.
- Det viktigaste att tänka på är din hemsidas målgrupp. Om du planerar endast ha det lokalt så ska du använda .se istället för .com. Tänker du mer internationellt så ska du välja antingen .com, .net eller .org.
Innan du köper din domännamn så måste du hitta en webbhotell (web hosting). Alla hemsidor behöver en webbhotell. Webbhotellet kommer vara din sidas huvud plattform.
Steg 2: Hitta Webbhotell
Nu när du har bestämt på vad din domännamn ska vara, nästa är att hitta rätt webbhotell. Vad är webbhotell egentligen och varför behöver du det? Webbhotell eller web hosting är en tjänst som erbjuder lagringsutrymme för hemsidor. Ett webbhotell har ett antal servrar och det gör så att din hemsida syns på nätet. En lättare förklaring är att det är en sorts internet utrymme som du använder för din hemsida så att den syns på nätet.
Det du kan göra med ett webbhotell är att skapa domännamn, ladda upp hemsidor och även skapa e-post addresser.
Här är förslag på vad du ska tänka på innan du väljer din webbhotell:
- Din webbhotell ska erbjuda gratis SSL certifikat. SSL certifikat är en typ av elektronisk identifikation. Har din sida SSL så betyder det att sidan är trovärdig och säker. En webbplats legitimerar sig med en SSL certifikat. Om din sida har ingen SSL certifikat så kommer det stå “not secure” på URL:n

- Din webbhotell ska erbjuda en “one-click-install” för WordPress. Det blir mycket enklare för dig att installera WordPress. Oftast får du en guide på hur du ska göra installationen. Du kan alltid kontakta din webbhotell för att få hjälp med installationen.
- Du ska kunna välja eller ändra din e-post adress. De flesta webbhotell erbjuder det här men det är lika bra att kolla det här innan du köpet din webbhotell. Du får reda på det här genom att kolla eller läsa på webbhotellets hemsida eller kontakta dem direkt via chat.
- Din webbhotell ska ha bra kundservice. Det är viktigt att alltid kunna ha bra kontakt med din webbhotell. Välj gärna ett webbhotell som erbjuder 24/7 service eller om de har chatt på deras sida, de blir lättare för dig att få tag på dem.
Om du hittar en webbhotell som erbjuder allt det som är nämnd ovan så rekommenderar vi att du väljer det webbhotellet.
När du väljer en webbhotell så kommer de erbjuda olika paket. Paketet du väljer är helt upp till dig. Det beror på vad för sida du kommer ha. Om du tänker ha flera sidor eller en stor e-handel så är det nog bäst att du väljer en paketet som erbjuder stort webbutrymme.
Nedan kan ni se olika paket som loopia erbjuder.
När du har valt paket är det dags att välja domännamn. Du ska helst köpa domännamn på din webbhotell. Det går såklart att köpa domännamn på en annan sida men då måste du flytta och registrera namnet på din webbhotell och det kan ibland vara komplicerad. När du flyttar domännamn kan det också ta tid. I vissa fall kan det ta upp till 2 månader och det är därför vi rekommenderar att köpa domännamn på din webbhotell.
Det är lätt att fixa domännamn på din webbhotell. Om du väljer domännamn på webbhotellet kan du enkelt se om det namnet du önskar är upptaget eller inte.
Priset för din webbhotell kan vara allt från 50 kronor till 150 kronor i månaden. På bilden nedan kan ni se ungefär vad det kostar för er att köpa webbhotell. Tryck på bilden nedan för att läsa mer om priser på webbhotell.
Här vill vi även ge förslag på bra webbhotell som ni kan använda av:
Det här webbhotellet är bland de bästa för just wordpress. De har bra service och erbjuder mycket lagringsutrymme, obegränsad trafik och antal domäner och erbjuder backup.
FS Data har lång erfarenhet när det gäller webhosting. De har även vunnit Sveriges bästa webbhotell. Du kan alltid testa FS Data, blir du inte nöjd så får du pengarna tillbaka. De erbjuder en 30 dagars garanti.
Det här är en webbhotell för er som vill ha en mer avancerad sida. Priset på oderland ligger lite högre jämfört med genomsnittet. Oderland har väldigt bra kundservice på 24/7 och en “one-click-install” WordPress.
Miss Hosting är en internationell företag som har deras huvud kontot i Sverige. Det är ett bra webbhotell för er som tänker på budgeten. Det är billigt, du kan även hitta billiga domäner. De har bra service, en “one-click-install” WordPress och du kan ha många hemsidor.
Steg 3: Installera WordPress
En anledning till varför de flesta använder WordPress är för att det är lätt att installera det. Många web hosting eller webbhotell erbjuder en “one-click-install” WordPress, det innebär att det tar endast ett klick för att installera WordPress. Det finns olika sätt att installera WordPress. Du kan antingen installera det manuellt eller genom din “QuickInstall”. Vi kommer förklara allting i detalj
Installera WordPress- Manuellt
Att installera WordPress manuellt tar mycket mer tid därför föreslår vi att ni istället läser om “QuickInstall”, du kan läsa mer om det lite längre ner. Om du är intresserad av att veta hur du kan installera WordPress manuellt, häng kvar!
Om du följer de här 6 stegen så kommer du kunna installera WordPress manuellt utan problem.
Steg 1: Ladda ner WordPress
Du måste börja med att ladda ner WordPress till din dator. För att ladda ner WordPress, tryck på http://wordpress.org/download/ eller klicka på bilden nedan.
När du kommer in på länken ska du trycka på knappen där det står “Download WordPress”.
Steg 2: Ladda upp WordPress till din Web hosting eller Webbhotell.
Det finns 3 olika sätt att göra det här;
- Ladda upp via FTP (File Transfer Protocol)- Mer information om FTP här.
- Ladda upp via File Manager- När du laddar upp via “File Manager” ska du navigera till Filer sedan ska du hitta “File Manager” och där kan du ladda upp olika filer.
- Ladda upp via SSH (Secure Shell)- Mer information om SSH här.
Steg 3: Skapa MySQL Databas och User
Du behöver att skapa en Databas, eftersom WordPress behöver ett ställe där man samlar in data.
